160107-havet1

160107-havet2

I kontrast mot den ruskiga kyla jag upplevt utomhus idag, så att jag riktigt fått vira in mig i halsduken och se till så att jag verkligen täckt varenda centimeter av min hals, så tänkte jag publicera två goa favoritbilder på havet ur mitt fotoarkiv.

Den första bilden fotades i maj 2005 (!) med min allra första digitalkamera. Som liten fjortonårig Ina så hade jag ingen vidare koll på fotografering (jag hade precis nyligen upptäckt mitt intresse för det), och därför skiljer sig bilden som syns här ganska rejält från ursprungsbilden. Originalet har: väldigt tveksam komposition (är nu väldigt beskuren), sluttande horisont (som nu, tack och lov!, är rak) och bilden var inte alls lika spännande som bilden här. Färgerna, den starka kontrasten och den röda varma tonen lade jag till eller förstärkte i Photoshop. Bildens (otroligt låga) detaljrikedom avslöjar dock att den är fotad med en riktigt kass kamera, men jag tycker ändå att bilden har sin charm. Jag minns när jag fotade den, och jag minns att jag tyckte mycket om den, trots att jag behövde redigera den för att kunna använda den.

Den andra bilden fotades i april 2011, med fisheye-objektiv på min första systemkamera (föregångaren till den jag har idag). Här är jag en markant bättre fotograf, mycket stabilare på handen och ser allting mycket bättre. Därför har denna bild inte redigerats så mycket alls – den har enbart fått förstärkning av kontraster och färger samt lite extra pålagd skärpa. Det är min syster som är på väg fram mot vattnet och ska känna hur varmt det är. Hon har precis tagit av sig sin tröja och solen tillät linne-väder. Det är en strålande vårdag och jag kommer ihåg att jag kände mig riktigt glad och taggad och full av inspiration. Jag tycker mycket om fisheye-perspektivet och det är någonting med det som får mig att riktigt känna hur glad jag var då.

Kommentarer besvaras i kommentarsfältet.

Kommentarer besvaras i kommentarsfältet.